Blog
Een gegeven paard...
3 juni 2013

Een gegeven paard...

Een bos bloemen, een (verjaardags)kado of een kerstpakket; de meeste mensen zijn dol op het ontvangen van geschenken. Het gaat er dan vaak niet eens om wát er precies geschonken wordt. Alleen al het ‘krijgen van iets’ laat menig hart sneller kloppen. Dat de inhoud van het ontvangene soms zwaar tegenvalt, doet hier niet aan af. Een gegeven paard kijkt men immers niet in de bek…

Een opengevallen nalatenschap zorgt ook regelmatig voor blije gezichten bij de erfgenamen. Het verdriet over het verlies van een dierbare maakt vaak al snel plaats voor vreugde over de erfenis, ook al weet men nog niets over de omvang daarvan. Helaas komt het ook in de erfrechtelijke wereld maar al te vaak voor dat de inhoud van de erfenis erg tegenvalt. Maar, in tegenstelling tot in de niet-erfrechtelijke wereld, is het in een dergelijk geval raadzaam om de bek van het geërfde paard goed te inspecteren, voordat u de beslissing neemt om de erfenis in ontvangst te nemen.

Het zomaar aanvaarden van een erfenis kan namelijk nare gevolgen voor de erfgenaam met zich meebrengen. De erflater, die algemeen bekend stond als een welgestelde en vermogende heer of dame, blijkt in werkelijkheid de ene lening op de andere te hebben gestapeld. De erfgenaam, die aanvankelijk handenwrijvend uitzag naar een fors geldbedrag, blijkt uiteindelijk niets te ontvangen uit de (negatieve) nalatenschap van de erflater. Sterker nog: door alle schulden van de erflater is er een fors tekort ontstaan. Een andere mogelijkheid is dat het statige herenhuis van erflater onverkoopbaar blijkt te zijn en sinds het openvallen van de nalatenschap al duizenden euro’s in waarde is gedaald. Een scenario dat, vooral gezien de huidige economische crisis, vaak voorkomt. De erfgenaam, die de nalatenschap onvoorwaardelijk heeft aanvaard, moet uit zijn eigen vermogen bijbetalen om dit tekort aan te zuiveren. Een forse domper op de erfrechtelijke feestvreugde!

In een dergelijk geval had de erfgenaam de nalatenschap beter kunnen verwerpen of slechts voorwaardelijk (enkel indien het saldo van de nalatenschap positief zal blijken te zijn) kunnen aanvaarden. De wet gebruikt hiervoor de term: aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving, of ook wel: beneficiaire aanvaarding. Hiermee had de erfgenaam zich een hoop ellende kunnen besparen. Het erfrecht geeft de erfgenaam dus de mogelijkheid om, alvorens men het geërfde paard aanvaardt, het dier zorgvuldig in de bek te kijken. Van belang is dan dat de erfgenaam zich in deze periode niet gedraagt alsof hij de nalatenschap reeds onvoorwaardelijk heeft aanvaard. Dan wordt hij namelijk geacht de nalatenschap in zijn geheel te hebben aanvaard. Het verkopen of afvoeren van de tot de nalatenschap behorende inboedel leidt al tot deze conclusie. Hetzelfde geldt bij het ontruimen van de (bejaarden)woning .Het gedrag van de erfgenaam bepaalt dus of alle drie de opties, dus onvoorwaardelijk aanvaarden, voorwaardelijk aanvaarden of verwerpen, nog voor hem open staan.

Indien er twijfel bestaat over de vraag of de nalatenschap aanvaard dient te worden, kunnen de juristen van Countus u met advies van dienst zijn voordat u uw keus uitbrengt. Dit kan eventueel in samenspraak met de betrokken notaris. Zo wordt u goed voorgelicht over alle mogelijke opties, zodat nare verrassingen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Geplaatst door: mr. dr. Jeroen Rheinfeld
Deel dit bericht via e-mail

Reacties

Er nog zijn geen reacties.

Uw reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer blogs van mr. dr. Jeroen Rheinfeld

1 van 1
Auteur

mr. dr. Jeroen Rheinfeld

mr. dr. Jeroen Rheinfeld

Senior jurist
j.rheinfeld@countus.nl
M 06 411 10 443

Toon profiel
Gerelateerd
Volg ons